PETEK TRINAJSTI: PRAZNIK BOGINJE

Praznoverja, ki trajajo že tisočletja, so v nas uspela vkoreniniti neresničen mit, da je petek 13. nesrečen dan – kar nas v resnici odvrača od lastnega ženskega arhetipa, naše resnične moči, ljubezni in plodnosti. Takšno praznoverje naj bi se začelo med ljudmi širiti že v času rimskega cesarstva,  da bi s pomočjo vcepljanja strahu v ljudi – na sploh celoten družbeni sistem –, ohranili nadzor nad njimi in jih zasužnjevali.

Obdobje matriarhata – preden je pred približno pet tisočimi leti nastopilo celo današnji čas prisotno obdobje patriarhata –, je petek 13. častil kot najvišjo obliko ženskosti (cikličnost ženske in njeno modrost) in je tako veljal za dan Boginje: dan, ko praznujemo božansko žensko v sebi, ženski arhetip, ki je prisoten v vsakem izmed nas in spoštuje cikle rojstva, ustvarjanja, smrti in ponovnega rojstva.

V poganskih časih je bilo leto razdeljeno na 13 mesecev. Novi mesec se je začel vsakih 28 dni v skladu z ženskim menstrualnim ciklom in novo luno – to je bil koledar Boginje. Institucija Cerkve, ki se je za tem vključila, je vse skupaj odmaknila, dodala je dva ali tri dni v vsak mesec in se na takšen način znebila 13. meseca z namero Boginji odvzeti žensko moč ustvarjanja.

Vendar pa narave ne gre preslepiti. Leto še vedno premore 13 polnih lun in ker je ženski menstrualni cikel povezan z luninim ciklom, večina žensk krvavi 13-krat na leto …

… kar pomeni, dragoceno obdobje menstrualnega cikla premore izjemne božanske in čarobne moči ter obilico modrosti in intuitivnih sporočil.

Število 13 je karmično število, ki v sebi vsebuje energijo preporoda in novih začetkov (nekaj, kar je dokončno odmrlo). S pomočjo močne transformacije premore vpliv na našo prihodnost: morda se čustveno še oprijemamo nečesa, kar bi morali že zdavnaj spustiti, in nam to ostaja močno breme.

Številka 13 ima izjemno močno žensko energijo in velja za število smrti, ponovnega rojstva, ustvarjanja, plodnosti in krvi.

Spoštujmo ustvarjalno energijo znotraj nas, za duhovno rast in preoblikovanje, še posebej na petek 13., ki v koledarju Boginje pomeni najsrečnejši dan v letu.

  • iz priročnika za ženske, “Prebujena Boginja, drugi del”

 

si želiš ostati v stiku z mano?

Prijavi se na e-novičke in bodi med prvimi, ki bo seznanjena z izbrano tematiko, novostmi in številnimi aktualnimi ugodnostmi, ki bodo na voljo!